Wykonanie
Faworki bezglutenowe290 g
miksu mąki bezglutenowej(ok. 2 szklanki)1 łyżka
masła3
żółtkaszczypta
soli200 ml gęstej kwaśnej
śmietany 18%2 łyżeczki
octu jabłkowegoDodatkowo
olej rzepakowy do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
przepis na 1 paterę
faworkówBezglutenowyZawiera:
CukierJajaNabiałTo przepis mojej mamy, który zmodyfikowałam na własne, bezglutenowe potrzeby. Prócz innej
mąki, która sprawdza się w tym przepisie idealnie, zamieniłam też
spirytus na
ocet jabłkowy.1.
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj
masło i posiekaj nożem. 2. Dodaj
żółtka,
sól,
ocet i
śmietanę. Zagnieć na jednolite, elastyczne ciasto i wyrabiaj kilka minut (jeśli będzie wciąż za gęste, dodaj troszkę
śmietany). 3. Wybij je drewnianym wałkiem: uderz ciasto z całej siły, złóż i ponownie uderz. Powtórz to kilkakrotnie. 4. Ciasto rozwałkuj na cienkie placki (ja wałkowałam na ok. 2 mm – cieńsze rwały się podczas smażenia w miejscu wywinięcia). 5. Wycinaj nożem paski ok. 10×3 cm. W środku zrób nacięcie i przewlekaj koniec
faworka przez środek. 6. Smaż po kilka
faworków na raz w gorącym i bardzo głębokim
oleju. 7. Kiedy
faworki zaczną się rumienić, obróć je drewnianą
łopatką lub widelcem i smaż jeszcze chwilę na złoty kolor. 8. Usmażone
faworki osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. W połowie smażenia możesz wymienić
olej na nowy. 9. Po wystudzeniu, posyp
cukrem pudrem.
Filet z piersi kurczaka w migdałowej panierce
Dżem z dyni i
jabłek z fruktozą