ßßß
przepis na 1 paterę faworkówBezglutenowyZawiera:CukierJajaNabiałTo przepis mojej mamy, który zmodyfikowałam na własne, bezglutenowe potrzeby. Prócz innej mąki, która sprawdza się w tym przepisie idealnie, zamieniłam też spirytus na ocet jabłkowy.1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i posiekaj nożem. 2. Dodaj żółtka, sól, ocet i śmietanę. Zagnieć na jednolite, elastyczne ciasto i wyrabiaj kilka minut (jeśli będzie wciąż za gęste, dodaj troszkę śmietany). 3. Wybij je drewnianym wałkiem: uderz ciasto z całej siły, złóż i ponownie uderz. Powtórz to kilkakrotnie. 4. Ciasto rozwałkuj na cienkie placki (ja wałkowałam na ok. 2 mm – cieńsze rwały się podczas smażenia w miejscu wywinięcia). 5. Wycinaj nożem paski ok. 10×3 cm. W środku zrób nacięcie i przewlekaj koniec faworka przez środek. 6. Smaż po kilka faworków na raz w gorącym i bardzo głębokim oleju. 7. Kiedy faworki zaczną się rumienić, obróć je drewnianą łopatką lub widelcem i smaż jeszcze chwilę na złoty kolor. 8. Usmażone faworki osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. W połowie smażenia możesz wymienić olej na nowy. 9. Po wystudzeniu, posyp cukrem pudrem.


Filet z piersi kurczaka w migdałowej panierceDżem z dyni i jabłek z fruktozą