ßßß
Wczoraj w końcu miałam chwilę, by przygotować na obiad danie, do którego zainspirowała mnie wakacyjna wizyta w Skansenie Kurpiowskim w Nowogrodzie i Skansenie w Kadzidle. Rejbak, albo inaczej mówiąc Babka Ziemniaczana, Kugiel lub Kartoflak. W oryginale z mięsem - dość kaloryczne i ciężkie. Ja proponuję wersję "odchudzoną" - bez mięsa, ale za to z kabaczkiem, marchewką i pietruszką:) Podane z surówką z buraków. Pycha!A następne przepisy inspirowane różnymi rejonami Polski, już chodzą mi po głowie:) Na pewno będzie coś góralskiego i coś lubelskiego:)Składniki:1/4 dużego kabaczka6 ziemniaków1 cebula1 marchewka2 jajka6 łyżek mąki pszennejświeża lub suszona pietruszka1 ząbek czosnkusól, pieprzolej do wysmarowania blaszkiotręby owsiane do posypania blaszkiKabaczka, ziemniaki, marchew i cebulę zetrzeć na tarce (na największych oczkach) - odstawić na ok. 15 min. Odsączyć z wody. Dodać jajka, mąkę, pietruszkę i wyciśnięty ząbek czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Keksówkę (moja ma 24 cm) wysmarować olejem, posypać otrębami owsianymi i wlać do niej masę. Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec ok. 60 min. aż się ładnie zarumieni.A Wy macie jakieś swoje ulubione regionalne dania?:)