ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe orkiszowe bez jajek, mleka i masła

Ciasto drożdżowe orkiszowe bez jajek, mleka i masła

nazwa

Wykonanie

Wyszperałam w internecie świetny przepis na ciasto drożdżowe . Niestety moja Ania nie może jeść zwykłej mąki pszennej, dlatego zastąpiłam ją mąką orkiszową. A że w pobliskim sklepie ze zdrową żywnością nie słyszeli o białej mące orkiszowej, z konieczności użyłam pełnoziarnistej. Poza tym ciasto odstawiłam do wyrośnięcia od razu, nie chowałam do lodówki. Efekt przerósł moje oczekiwania :):):)
PRZEPIS NA CIASTO
3 szklanki mąki pszennej (tutaj: orkiszowej pełnoziarnistej)
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
1 szklanka letniej wody
ok.20 g świeżych drożdży
1/4 szklanki oleju
NADZIENIE
margaryna bezmleczna, cukier, cynamon, suszone śliwki, rodzynki
WYKONANIE
Wymieszać mąkę, sól i cukier. W wodzie rozpuścić drożdże, dodać do mąki. Dodać olej. Wyrabiać około 10 min. aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki (podsypać mąką). Postawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – pozostawić na około 1h. Następnie przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, rozwałkować.
Przygotować roztopioną margarynę
,
pokrojone śliwki i rodzynki , cukier wymieszać z cynamonem.
Posmarować ciasto margaryną
i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem
Posypać ciasto śliwkami i rodzynkami
Zwinąć ciasto w roladę
Następnie ostrym nożem delikatnie przeciąć ciasto wzdłuż, ale nie do końca
Zapleść ciasto w wieniec i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
Piec w 180 °C przez 30 min na papierze do pieczenia, najlepiej w formie do pieczenia bab, aż do zrumienienia ciasta. Posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier.
Smacznego!
Źródło:http://blog.pasjemamy.pl/?p=130