Wykonanie
Składniki:
mąka orkiszowa typ 700 0,5 kgmielone
siemię lniane 5 łyżektłuszcz bezmleczny (rozpuszczona
margaryna,
oliwa lub
olej) 8 łyżek
sól 1 łyżeczka
drożdże 1/4 dużej kostki
banany (dojrzałe) 2 szt
woda 250 ml
oliwa z oliwek do smarowania bułeczekWykonanie:Zmiksować
banany z
wodą na gładką masę. Dodać
tłuszcz roślinny. Mokre składniki umieścić w maszynie do
chleba. Wsypać
mąkę,
siemię lniane i
sól. Na końcu dodać rozkruszone
drożdże. Nastawić program do wyrobu ciasta 1,5h.Nagrzać piekarnik do 200 °C. Mokrymi rękoma formować bułeczki (ciasto jest klejące) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować po wierzchu
oliwą z oliwek. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut.
Bułki można jeść w wersji wytrawnej, bądź na słodko.Smacznego!