Wykonanie
Dziś przepis w biegu... Czyli przepis dla biegaczy:)Przepis z czasopisma "Runner's World", wielokrotnie sprawdzony przed biegami:)Składniki (dla 2 osób):1 szklanka
mąki pszennej2 łyżki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajko1 szklanka
mleka2 łyżki
olejuszczypta
soliDodatki: rozpuszczona w kąpieli
wodnej czekolada,
owoce,
orzechy,
syrop klonowy etc.Do miski wbijamy
jajko. Ubijamy je. Dodajemy
olej i
cukier. Miksujemy. Dolewamy
mleko. Wsypujemy
mąkę,
proszek do pieczenia i szczyptę
soli. Ponownie całość miksujemy.Na teflonowej patelni rozgrzewamy niewielką ilość
oleju. Wlewamy (niewielką!) porcję ciasta i czekamy, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Smażymy do momentu, gdy ciasto na brzegach będzie suche - przewracamy je wtedy (delikatnie!) na druga stronę.Ważne: naleśniki nie mogą być zbyt duże, bo nie uda nam się ich przewrócić na druga stronę. Są one dość lekkie i puszyste.Podajemy na gorąco z ulubionymi składnikami.