Siostra obdarowała mnie pękiem świeżego rabarbaru. Zapachniało latem :)Pierwszy pomysł na rabarbar: placek! Smak z dzieciństwa . Idealny w duecie z rabarbarowym kompotem. A przepis bardzo prosty i szybki, czyli taki, jakie lubię najbardziej :)Składniki:(na kwadratową blaszkę)5 jajek2 szklanki mąki3/4 szklanki cukru0,5 szklanki oleju1,5 łyżeczki proszku do pieczeniagarść pokrojonego rabarbarucukier puder do posypania ciasta*opcjonalnie aromat śmietankowyJajka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej i powoli wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rabarbar i aromat. Mieszamy łyżką. Ciasto powinno być dość gęste. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. I pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 35-40 min. (sprawdzamy patyczkiem).Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.Inne rabarbarowe inspiracje:Ciasto z rabarbaremRabarbar pod kruszonką