Wykonanie
Przepis pochodzi z płyty dołączonej do mojego malaksera. Są przepyszne!
Składniki :4
białka,szczypta
soli,120 g
cukru,1 opakowanie
cukru waniliowego,120 g
mąki,100-200 g
migdałów całych (nie obieranych),kilka kropli
aromatu migdałowego lub 1-2 łyżek
likieru Amaretto.Wykonanie :Ubić
białko z
solą na sztywną masę. Ostrożnie dodać pozostałe składniki. Wyłożyć prostokątną formę papierem do pieczenia i wlać masę. Piec w temp. 200 st. C, aż powierzchnia stanie się jasnobrązowa. Następnie wyjąć z piekarnika i zaczekać aż masa stanie się chłodna. Pokroić na kromki o grubości około 1 cm. Rozłożyć na blasze do pieczenia i suszyć w piekarniku nagrzanym do temp. 120 st. C aż kromki staną się suche.