Wykonanie
Za oknem śnieg, na forach internetowych odżyły tematy okołoświąteczne. I ja zaczęłam wertować książki i czasopisma w poszukiwaniu inspiracji. Wiem, że jeszcze dużo za wcześnie więc nie upiekłam pierniczków – upiekłam w ramach rozsądnego kompromisu
ciasteczka orzechowe. Polecam z całego
serca! Są pyszne, kruche no i rzecz jasna
orzechowe.
Słodyczy w nich w sam raz. Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Przepis pochodzi z miesięcznika „Kuchnia” Nr 12 grudzień 2008.
Składniki :200 g
masła80 g
cukru pudruolejek lub
cukier waniliowy270 g
mąki100 g mielonych
orzechów laskowychWykonanie :
Masło ucieramy z
cukrem pudrem,
cukrem waniliowym lub
olejkiem. Dodajemy
mąkę,
orzechy i zagniatamy gładkie ciasto. Odkładamy je do lodówki na ok godzinę. Następnie przekładamy na wysypaną
mąką stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 4 mm. Wycinamy z niego
ciasteczka dowolnymi foremkami. Wkładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w temp. 180 st C przez ok. 15 minut aż nabiorą złotomiodowego koloru.