ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe

nazwa

Wykonanie

Za oknem śnieg, na forach internetowych odżyły tematy okołoświąteczne. I ja zaczęłam wertować książki i czasopisma w poszukiwaniu inspiracji. Wiem, że jeszcze dużo za wcześnie więc nie upiekłam pierniczków – upiekłam w ramach rozsądnego kompromisu ciasteczka orzechowe. Polecam z całego serca! Są pyszne, kruche no i rzecz jasna orzechowe. Słodyczy w nich w sam raz. Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Przepis pochodzi z miesięcznika „Kuchnia” Nr 12 grudzień 2008.
Składniki :
200 g masła
80 g cukru pudru
olejek lub cukier waniliowy
270 g mąki
100 g mielonych orzechów laskowych
Wykonanie :
Masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym lub olejkiem. Dodajemy mąkę, orzechy i zagniatamy gładkie ciasto. Odkładamy je do lodówki na ok godzinę. Następnie przekładamy na wysypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 4 mm. Wycinamy z niego ciasteczka dowolnymi foremkami. Wkładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w temp. 180 st C przez ok. 15 minut aż nabiorą złotomiodowego koloru.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=285