ßßß Cookit - przepis na Pebernødder – pieprzowe orzechy

Pebernødder – pieprzowe orzechy

nazwa

Wykonanie

kolejne duńskie ciasteczka. Maślane ciasteczka wielkości orzecha laskowego. Są kruche, delikatne i korzenne. Byłam bardzo ciekawa jak będą smakowały ciasteczka z dodatkiem białego pieprzu. Pieprz nie jest wyczuwalny od razu – po chwili od ugryzienia czujemy przyjemne pieczenie i aromat przypraw. Ciasteczka łatwo się piecze (tak jak poprzednie, które wypróbowałam) – mieszamy składniki, robimy malutkie kuleczki i pieczemy – gotowe!
Składniki :
250 g masła (o temp. pokojowej),
250 g cukru,
2 jajka,
600 g mąki,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżeczka imbiru,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka białego pieprzu,
1/2 łyżeczki kardamonu.
Wykonanie :
Utrzeć masło z cukrem na kremową masę. Stopniowo dodać jajka. Przesiać mąkę z sodą oczyszczoną, wymieszać z przyprawami i stopniowo dodać do masy maślanej. Gdy powstanie elastyczne ciasto, uformować z niego kilka długich i cienkich wałeczków. Pokroić je nożem na równe plasterki (ok. 1/2 cm) i każdemu nadać kształt kuleczki. Piec w temp. 200 st. C przez 10-12 minut.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1103