Wykonanie
kolejne duńskie
ciasteczka. Maślane
ciasteczka wielkości
orzecha laskowego. Są kruche, delikatne i korzenne. Byłam bardzo ciekawa jak będą smakowały
ciasteczka z dodatkiem
białego pieprzu.
Pieprz nie jest wyczuwalny od razu – po chwili od ugryzienia czujemy przyjemne pieczenie i aromat przypraw.
Ciasteczka łatwo się piecze (tak jak poprzednie, które wypróbowałam) – mieszamy składniki, robimy malutkie kuleczki i pieczemy – gotowe!
Składniki :250 g
masła (o temp. pokojowej),250 g
cukru,2
jajka,600 g
mąki,2 łyżeczki
sody oczyszczonej,1 łyżeczka
imbiru,1 łyżeczka
cynamonu,1 łyżeczka
białego pieprzu,1/2 łyżeczki
kardamonu.Wykonanie :Utrzeć
masło z
cukrem na kremową masę. Stopniowo dodać
jajka. Przesiać
mąkę z
sodą oczyszczoną, wymieszać z
przyprawami i stopniowo dodać do masy
maślanej. Gdy powstanie elastyczne ciasto, uformować z niego kilka długich i cienkich wałeczków. Pokroić je nożem na równe plasterki (ok. 1/2 cm) i każdemu nadać kształt kuleczki. Piec w temp. 200 st. C przez 10-12 minut.