Wykonanie
Moja miłość do bajgli wykiełkowała i rozkwitła wraz z ich upieczeniem. I jak każda miłość wymaga poświęcenia i pracy, dlatego niech was nie zniechęci konieczność wyrabiania ciasta, formowania go, gotowania i pieczenia. To tylko pozornie trudne czynności, w rzczywistości naprawdę proste. A efekt? Kto nie spróbuje ten się nie dowie.Domowej produkcji bajgle są miękkie i puszyste, najlepsze jeszcze parujące w środku.Tym razem serwuję je w wersji razowej, z przepysznym musem z pieczonej
papryki i grillowanym
patisonem. Bardzo jesienne smaki.Polecam gorąco!
TUTAJ znajdziecie przepis na bajgle. Zwykłą
mąkę zastępuję razową, należy dodać więcej
wody, tak by ciasto było sprężyste i lekko kleiło się do dłoni.Można też spróbować proporcje 2 szklanki
mąki razowej + 1 1/2 szklanki zwykłej
mąki.Porcja dla 2 osób:4 duże
czerwone papryki2 duże ząbki
czosnku1 średni
patisonpotarty
ser cheddar lub
Bursztyngarść
roszponkikilka
suszonych pomidorów w zalewieoliwa extra verginsól morska i
pieprz, najlepiej świeżo mielone
Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne, skropić odrobiną
oliwy. Owinąć szczelnie folią aluminiową. Do jednej z
papryk włożyć
czosnek (nie musi być obrany). Piec razem ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni. Po upieczeniu
papryka powinna być miękka a skórka powinna z łatwością sie obierać.Puści też sok, którego się nie pozbywamy a przelewamy do miseczki. Dodajemy ostudzoną i obraną
paprykę i obrany
czosnek. Solimy i
pieprzymy do smaku.Całość blenderujemy na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny by mus stężał.
Patison obrać, lekko osolić i ewentualnie skropić odrobiną
oliwy. Grillować na patelni do grillowania lub w piekarniku, aż będzie miękki.Jeszcze ciepłe bajgle przekroić, posmarować musem
paprykowym, dodać ugrillowanego
patisona,
roszponkę,
ser i
suszone pomidory. Można ż poeksperymentować z
kiszonymi ogórkami lub
karczochami w zalewie.Miłość od pierwszego kęsa!