ßßß
Składniki :Nadzienie :250 g półtłustego twarogu,1 żółtko,1 łyżka cukru,1 łyżeczka cukru waniliowego,2 łyżki rodzynek (u mnie brzoskwinia pokrojona w kosteczkę)Oraz :1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (500 g),1 białko do posmarowania ciasta,1 łyżka cukru pudruWykonanie :Przygotowujemy nadzienie :ser rozcieramy lub miksujemy z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Rodzynki płuczemy i mieszamy z masą serową. Ciasto rozmrażamy, rozwijamy i dzielimy na 4 kwadratowe placki. Na środku każdego placka kładziemy 2 łyżki nadzienia. Składamy placki na pół, tak aby powstały prostokąty i zlepiamy brzegi. Na wierzchu robimy nożem płytkie nacięcia (w odległości ok. 2 cm od siebie) i smarujemy ciasto rozkłóconym białkiem. Pieczemy 25 min w 250°C. Posypujemy cukrem pudrem.

