Wykonanie
Mój kolejny
czekoladowy eksperyment. Zlepek dwóch przepisów można by założyć –
czekoladek i kolorowego sernika .
Czekoladki w nowej foremce. Na zewnątrz skorupka z
gorzkiej czekolady a wewnątrz
serek waniliowy z
galaretką poziomkową.Nie zdążyłam zrobić porządnego zdjęcia – bo córeczka trafiła do szpitala i nie w głowie było mi robienie zdjęć i publikowanie czegokolwiek. Została mi jedna fotka zrobiona naprędce przed tym pechowym dniem. Pomyślałam jednak, że szkoda, żeby się zmarnowała mimo wszystko.
Składniki :150-200g
gorzkiej czekolady,200 g
waniliowego serka homogenizowanego,
galaretka poziomkowa (lub inna wedle uznania),Wykonanie :
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej (ja nie temperowałam
czekolady a
czekoladki wyszły błyszczące), Foremkę wysmarować pędzelkiem dość grubo roztopioną, wystudzoną
czekoladą. Ścianki powinny być grubo pokryte, żeby
potem czekoladki nie popękały podczas wyjmowania. Włożyć do lodówki i przygotować nadzienie.
Galaretkę zalać 1.5 szklanki gorącej
wody, dokładnie wymieszać, dodać
serek i ponownie dokładnie wymieszać. Odstawić i zaczekać aż
galaretka zacznie tężeć. Wtedy napełnić
czekoladowe skorupki nadzieniem, włożyć do lodówki i zaczekać aż porządnie stężeje. Pokryć wierzch resztą
czekolady. Włożyć znowu do lodówki i dokładnie schłodzić. Delikatnie wyjmować. Pozostałe zjeść ze smakiem lub przed przygotowaniem zmniejszyć jego ilość.