Wykonanie
Moje muffinowe faworytki. Lekko
cytrynowe z bardzo słodką polewą. Zdecydowanie good mood food!
Składniki na 6 muffin king size (10 - 12 muffin zwykłego rozmiaru)Babeczki:2 szklanki
mąki1/2 łyżki
proszku do pieczenia1 1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
oleju rzepakowego3
jajka (najlepiej z wolnego wybiegu jeśli to możliwe)100 ml
mleka50 ml
jogurtu naturalnegoskórka otarta z 1
cytrynysok z 1
cytrynyPolewa:2
białe czekolady50 ml
mlekaPiekarnik rozgrzewam do 200 stopni.Wszystkie składniki na babeczki łączę. Mieszam, by dokładnie się ze sobą połączyły.Formę do muffin wyścielam kawałkami papieru do pieczenia (do pieczenia muffin o zwykłym rozmiarze użyłabym papilotek). Foremki napełniam do mniej więcej 3/4 wysokości. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 25 - 30 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy upiekły się w środku).Pokruszoną,
białą czekoladę wrzucam do rondelka i zalewam
mlekiem. Podgrzewam na wolnym ogniu, aż
czekolada się rozpuści. Polewam lekko ciepłe muffiny.