Wykonanie
Jesień to idealna
pora roku na „szubę,” bo warzywa są wtedy najsmaczniejsze i najtańsze. „Szuba” pochodzacą od wschodnich sasiadów i pełna warzyw, jest niezwykle łatwa w wykonaniu.Istotną zasadą zdrowia jest spożywanie różnorodnych
owoców i warzyw, ponieważ zawierają mnóstwo mikroelementów, związków fitochemicznch, błonnik i są niskokaloryczne.Składniki:1 duża
cebula5 średniej wielkości
ogórków kiszonych3 średniej wielkości
buraczki6
marchewek5-7
ziemniakówmajonez sojowypęczek
szczypiorkuprzyprawy:
sól,
pieprz ziołowyZiemniaki,
marchew i
buraki gotujemy, studzimy i obieramy ze skórki, oraz ścieramy na tarce do warzyw o dużych oczkach.
Cebulę i
ogórki kroimy na drobną kostkę, a
szczypiorek siekamy na drobno.Układamy w naczyniu warstwami –
cebula,
ogórki, łyżka lub więcej
majonezu, burczki, łyżka lub więcej
majonezu,
przyprawy,
marchew, łyżka łub więcej
majonezu,
przyprawy,
ziemniaki,
przyprawy,
majonez,
szczypiorek.
Foto: M.Bojko