ßßß Cookit - przepis na BATONIKI ZBOŻOWO-OWOCOWE BEZ CUKRU! + film

BATONIKI ZBOŻOWO-OWOCOWE BEZ CUKRU! + film

nazwa

Wykonanie

Przepis odkryła moja koleżanka Ania i mogłyśmy go po raz pierwszy spróbować na ostatnim spotkaniu z grupą szkoły gotowania. Okazał sie rewelacją, obiecałyśmy przepis uczestnikom i dotrzymujmy słowa. Nie tylko przepis, ale i film – zerknijcie poniżej.
Z kulek zrobiłyśmy batoniki. Przepis niewiarygodnie prosty i zaskakująco smaczny. Super sposób na zdrowe słodycze na wakacje, w podróż, do pracy, do szkoły…
Ani dziekuję za odwagę stania przed kamerą, poświęcony czas i naprawdę miłe i zabawne chwile przy nagrywaniu.
Foto: M.Bojko
Składniki:
ok. 4 szklanek dmuchanej kaszy jaglanej (puffed milet), ryżu lub popingu z amarantusa albo mieszanki tych wszystkich zboż
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki pestek z dyni
1 łyżeczka szałwi hiszpańskiej (chia seeds) – opcjonalnie
1 łyżka ziaren konopi (hemp seeds) – opcjonalnie
3/4 szklanki masła orzechowego
3/4 syropu ryżowego lub innego
1. Mieszamy wszystkie suche składniki.
2. W garnku podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy:
3/4 szklanki masła orzechowego (z orzeszków ziemnych, migdałów lub słonecznika)
3/4 syropu ryżowego (rice syrup), klonowego (maple syrup), daktylowego (dates syrup) lub sorghum
szczypta soli
Jeżeli użyjemy syropu klonowego lub z agawy należy dodać o kilka więcej łyżek masła orzechowego, żeby masa lepiej się kleiła.
Masa powinna być dosyć gęsta. Wylewamy ją do suchych składników i mieszamy. Formujemy batoniki lub kulki. Jeżeli jest za rzadka i słabo się kleją należy dodać kilka łyżek rozpuszczonego masła orzechowego.
Formujemy je albo tak jak zrobiłyśmy na filmie albo wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i chłodzimy w lodówce i potem kroimy na batony. Powodzenia!
Możemy zrobić je w wersji czekoladowej dodając karob.
Przepis w wersji oryginalnej znajdziesz tutaj
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/batoniki-zbozowo-owocowe-bez-cukru