Wykonanie
Przepis odkryła moja koleżanka Ania i mogłyśmy go po raz pierwszy spróbować na ostatnim spotkaniu z grupą szkoły gotowania. Okazał sie rewelacją, obiecałyśmy przepis uczestnikom i dotrzymujmy słowa. Nie tylko przepis, ale i film – zerknijcie poniżej.Z kulek zrobiłyśmy batoniki. Przepis niewiarygodnie prosty i zaskakująco smaczny. Super sposób na zdrowe
słodycze na wakacje, w podróż, do pracy, do szkoły…Ani dziekuję za odwagę stania przed kamerą, poświęcony czas i naprawdę miłe i zabawne chwile przy nagrywaniu.
Foto: M.BojkoSkładniki:ok. 4 szklanek dmuchanej
kaszy jaglanej (puffed
milet),
ryżu lub popingu z
amarantusa albo mieszanki tych wszystkich zboż1/2 szklanki
słonecznika1/2 szklanki pestek z dyni1 łyżeczka
szałwi hiszpańskiej (chia seeds) – opcjonalnie1 łyżka ziaren konopi (hemp seeds) – opcjonalnie3/4 szklanki
masła orzechowego3/4
syropu ryżowego lub innego1. Mieszamy wszystkie suche składniki.2. W garnku podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy:3/4 szklanki
masła orzechowego (z
orzeszków ziemnych,
migdałów lub
słonecznika)3/4
syropu ryżowego (rice
syrup), klonowego (maple
syrup),
daktylowego (dates
syrup) lub sorghumszczypta
soliJeżeli użyjemy
syropu klonowego lub z agawy należy dodać o kilka więcej łyżek
masła orzechowego, żeby masa lepiej się kleiła.Masa powinna być dosyć gęsta. Wylewamy ją do suchych składników i mieszamy. Formujemy batoniki lub kulki. Jeżeli jest za rzadka i słabo się kleją należy dodać kilka łyżek rozpuszczonego
masła orzechowego.Formujemy je albo tak jak zrobiłyśmy na filmie albo wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i chłodzimy w lodówce i
potem kroimy na batony. Powodzenia!Możemy zrobić je w wersji czekoladowej dodając karob.
Przepis w wersji oryginalnej znajdziesz tutaj