Wykonanie
sobota, 27 Luty 2010, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Z warszawskiego gotowania oprócz wielu wrażeń przywiozłam również 2 świetne książkiJedną z nich jest „Encyklopedia zup” wyd. Bellona. Od tygodnia ją wertuję i zaznaczam zupy do wypróbowania. A jest w czym wybierać – chłodniki, zupy kremy,
buliony, rozgrzewające zawiesiste zupy idealne na zimowe popołudnia – prawie 300 stron ! Na pierwszy ogień poszła zupa krem z
czerwonej papryki – pyszna, aksamitna zupa z grillowaną
papryką.
Składniki:4
czerwone papryki2 łyżki
masła1 drobno pokrojona
cebula1/3 łyżeczki suszonego
rozmarynu (w oryginale gałązka świeżego)1,5 l
wywaru drobiowego lub warzywnego (użyłam 1 bulionetki Knorr)3 łyżki
koncentratu pomidorowegopół szklanki
śmietany 18%sól,
pieprz, sproszkowana
czerwona papryka – do smaku
Paprykę kładziemy na blaszce i opiekamy w piekarniku obracając regularnie, aż skórka się spiecze. Odstawiamy na 20 minut, żeby wystygła. Następnie usuwamy ogonki i pestki i obieramy ze skórki.W głębokim rondlu roztapiamy
masło. Wkładamy do niego
cebulę i
rozmaryn i smażymy na małym ogniu przez około 5 minut. Jeśli użyliśmy świeżej gałązki
rozmarynu – wyrzucamy ją. Dodajemy
bulion,
koncentrat pomidorowy i pokrojoną na kawałeczki
paprykę i gotujemy 15 minut.Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy połowę
śmietany i doprawiamy do smaku. Podajemy ozdobioną łyżeczką
śmietany.