ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z czerwonej papryki

Zupa krem z czerwonej papryki

nazwa

Wykonanie

sobota, 27 Luty 2010, autor: blue_megi, 1 Komentarz »
Z warszawskiego gotowania oprócz wielu wrażeń przywiozłam również 2 świetne książki
Jedną z nich jest „Encyklopedia zup” wyd. Bellona. Od tygodnia ją wertuję i zaznaczam zupy do wypróbowania. A jest w czym wybierać – chłodniki, zupy kremy, buliony, rozgrzewające zawiesiste zupy idealne na zimowe popołudnia – prawie 300 stron ! Na pierwszy ogień poszła zupa krem z czerwonej papryki – pyszna, aksamitna zupa z grillowaną papryką.
Składniki:
4 czerwone papryki
2 łyżki masła
1 drobno pokrojona cebula
1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu (w oryginale gałązka świeżego)
1,5 l wywaru drobiowego lub warzywnego (użyłam 1 bulionetki Knorr)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
pół szklanki śmietany 18%
sól, pieprz, sproszkowana czerwona papryka – do smaku
Paprykę kładziemy na blaszce i opiekamy w piekarniku obracając regularnie, aż skórka się spiecze. Odstawiamy na 20 minut, żeby wystygła. Następnie usuwamy ogonki i pestki i obieramy ze skórki.
W głębokim rondlu roztapiamy masło. Wkładamy do niego cebulę i rozmaryn i smażymy na małym ogniu przez około 5 minut. Jeśli użyliśmy świeżej gałązki rozmarynu – wyrzucamy ją. Dodajemy bulion, koncentrat pomidorowy i pokrojoną na kawałeczki paprykę i gotujemy 15 minut.
Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy połowę śmietany i doprawiamy do smaku. Podajemy ozdobioną łyżeczką śmietany.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/zupy/zupa-krem-z-czerwonej-papryki