ßßß Cookit - przepis na Wiejska tarta z szynką i serem

Wiejska tarta z szynką i serem

nazwa

Wykonanie

poniedziałek, 22 Sierpień 2011, autor: blue_megi, 6 Komentarzy »
wg przepisu Tessy Capponi-Borawskiej z biblioteczki poradnika domowego.
Składniki:
25 dag gotowanej szynki
50 dag ciasta francuskiego
25 dag sera taleggio lub innego (można użyć koziego lub pleśniowego)
Szynkę kroimy w plasterki. Ciasto francuskie kroimy na 2 prostokąty. Jeden kawałek kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto kładziemy plastry szynki i sera. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, zwilżając brzegi aby się zlepiły. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach aż ciasto się przyrumieni.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/pieczywo/wiejska-tarta-z-szynka-i-serem