Wykonanie
środa, 17 Lipiec 2013, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »Czy pizza może być pełnowartościowym posiłkiem? Czy może być zdrowa? Rzadko się nad tym zastanawiam, ponieważ są takie dni, kiedy nie sposób sobie odmówić tej przyjemności. Ten włoski przysmak jest przekąską, której ciężko się oprzeć. Jednak gdy tylko mam czas, przygotowuję pizzę sama w domu. Ostatnio na fali walki z bezwartościową
mąką, udoskonalam przepis na ciasto z
mąki pełnoziarnistej pszennej i żytniej. Lubię cienkie, chrupiące ciasto, dlatego rozwałkowuję je cienko – na kilka milimetrów. No i najważniejsze – dodatki. Oczywiście możemy przy tej okazji pozbyć się lodówkowych resztek, ale warto pomyśleć nad skomponowaniem ciekawego i zdrowego zestawienia. Dziś u mnie pizza na 2 sposoby: z
ogórkiem konserwowym, wiejską
kiełbasą,
cebulą i
żółtym serem oraz druga z kawałkami
ananasa, słodką pieczoną
papryką, chorizo i
mozzarellą. Oczywiście plus domowy
sos pomidorowy. Polecam
Składniki na ciasto:200 gram
mąki pszennej razowej200 gram
mąki żytniej razowejłyżeczka
soliszklanka
wody1 łyżka
cukru40 dag
drożdży świeżych lub opakowanie suchychdodatkowe 3 łyżki
mąki (jeśli używamy świeżych
drożdży)2 łyżki
oliwyMąki mieszamy z
solą. Podgrzewamy
wodę (ma być ciepła ale nie gorąca), dodajemy łyżkę
cukru, pokruszone świeże
drożdże oraz 3 łyżki
mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż się spieni. Wlewamy do
mąki i mieszamy z 2 łyżkami
oliwy. Wyrabiamy dokładnie, aż ciasto będzie elastyczne i odstawiamy na 1,5 – 2 godziny, aż podwoi objętość.Jeśli używamy suchych
drożdży:
mąki mieszamy z
solą i suchymi
drożdżami. Dodajemy ciepłą
wodę wymieszaną z
cukrem oraz 2 łyżki
oliwy. Wyrabiamy dokładnie, aż ciasto będzie elastyczne i odstawiamy na 1,5 – 2 godziny, aż podwoi objętość.W międzyczasie przygotowujemy sos z:2 łyżek
koncentratu pomidorowego4 łyżek
oliwyłyżki
ziół prowansalskichsoli i
pieprzu (do smaku)Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części. Rozwałkowujemy cienko. Układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch ciasto
sosem pomidorowym i rozkładamy przygotowane wcześniej, pokrojone dodatki. Posypujemy
startym serem i wkładamy na 12-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni.Jeśli jednak nie macie tyle czasu, możecie po prostu skorzystać z telefonu i wybrać pizzę na zamówienieSmacznego!