ßßß Cookit - przepis na Pizza na razowym cieście

Pizza na razowym cieście

nazwa

Wykonanie

środa, 17 Lipiec 2013, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »
Czy pizza może być pełnowartościowym posiłkiem? Czy może być zdrowa? Rzadko się nad tym zastanawiam, ponieważ są takie dni, kiedy nie sposób sobie odmówić tej przyjemności. Ten włoski przysmak jest przekąską, której ciężko się oprzeć. Jednak gdy tylko mam czas, przygotowuję pizzę sama w domu. Ostatnio na fali walki z bezwartościową mąką, udoskonalam przepis na ciasto z mąki pełnoziarnistej pszennej i żytniej. Lubię cienkie, chrupiące ciasto, dlatego rozwałkowuję je cienko – na kilka milimetrów. No i najważniejsze – dodatki. Oczywiście możemy przy tej okazji pozbyć się lodówkowych resztek, ale warto pomyśleć nad skomponowaniem ciekawego i zdrowego zestawienia. Dziś u mnie pizza na 2 sposoby: z ogórkiem konserwowym, wiejską kiełbasą, cebulą i żółtym serem oraz druga z kawałkami ananasa, słodką pieczoną papryką, chorizo i mozzarellą. Oczywiście plus domowy sos pomidorowy. Polecam
Składniki na ciasto:
200 gram mąki pszennej razowej
200 gram mąki żytniej razowej
łyżeczka soli
szklanka wody
1 łyżka cukru
40 dag drożdży świeżych lub opakowanie suchych
dodatkowe 3 łyżki mąki (jeśli używamy świeżych drożdży)
2 łyżki oliwy
Mąki mieszamy z solą. Podgrzewamy wodę (ma być ciepła ale nie gorąca), dodajemy łyżkę cukru, pokruszone świeże drożdże oraz 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż się spieni. Wlewamy do mąki i mieszamy z 2 łyżkami oliwy. Wyrabiamy dokładnie, aż ciasto będzie elastyczne i odstawiamy na 1,5 – 2 godziny, aż podwoi objętość.
Jeśli używamy suchych drożdży: mąki mieszamy z solą i suchymi drożdżami. Dodajemy ciepłą wodę wymieszaną z cukrem oraz 2 łyżki oliwy. Wyrabiamy dokładnie, aż ciasto będzie elastyczne i odstawiamy na 1,5 – 2 godziny, aż podwoi objętość.
W międzyczasie przygotowujemy sos z:
2 łyżek koncentratu pomidorowego
4 łyżek oliwy
łyżki ziół prowansalskich
soli i pieprzu (do smaku)
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części. Rozwałkowujemy cienko. Układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch ciasto sosem pomidorowym i rozkładamy przygotowane wcześniej, pokrojone dodatki. Posypujemy startym serem i wkładamy na 12-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni.
Jeśli jednak nie macie tyle czasu, możecie po prostu skorzystać z telefonu i wybrać pizzę na zamówienie
Smacznego!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/pieczywo/pizza-na-razowym-ciescie