ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 1 szklanekcukier 0,5 szklanekorzechy laskowe 150 gramówczekolada gorzka 100 gramówmasło 100 gramówjajka 6 sztukproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychmleko 0,5 szklanekmleko 1 szklanekcukier 1 szklanekjajka 5 sztukmasło 1 sztukolejek arakowy według uznaniawoda 0,5 szklaneklikier czekoladowy 1 łyżek stołowychczekolada w proszku 3 łyżek stołowychowoce kandyzowane według uznaniaWykonanie:Miękkie 100g masła utrzeć z pół szklanki cukru na puszystą masę, ucierając, dodawać po jajku, orzechy mielone oraz stopioną czekoladę. Wlać pół szklanki mleka i wymieszać. powoli dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. ciasto przełożyć do małej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Zimne podzielić na 3 placki.Szklankę mleka zagotować ze szklanką cukru i z roztrzepanymi 5 jajkami, a gdy masa zacznie gęstnieć, dodać zapach. Miękkie masło utrzeć, dodając stopniowo zimna masę jajeczną. Krążki ciasta nasączyć ponczem (1/2 szklanki przegotowanej wody wymieszanej z likierem czekoladowym) i przełożyć kremem (3 łyżki zostawić do dekoracji). Wierzch i boki wyrównać, posypać czekoladą, udekorować rozetkami i kandyzowanymi owocami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: