Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 50(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 300 gramów
masło 1 kostek
cukier puder 100 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
wiórki kokosowe 50 gramów
pomarańcza 1 sztuk
jajka 1 sztuk
sok pomarańczowy 3 łyżek stołowych
margaryna 1 łyżek stołowych
dżem pomarańczowy według uznania
polewa czekoladowa 1 sztuk
skórka pomarańczowa kandyzowana 4 łyżek stołowychWykonanie:
Masło utrzeć z
cukrami i szczyptą
soli, dodać
wiórki kokosowe, obraną i bardzo drobno posiekaną
pomarańczę. Wsypać przesianą
mąkę, wbić
jajko, wlać
sok pomarańczowy i wyrobić. Gładkie ciasto włożyć do salaterki, przykryć i chłodzić 3h w lodówce, po czym rozwałkować na placek grubości 3 mm, nożem lub ozdobnym radełkiem wyciąć z niego romby lub trójkąty, ułożyć je luźno na natłuszczonej
margaryną blasze i piec ok. 25 minut w 180 stopniach na jasnozłoty kolor.
Dżem zagotować w rondelku, przestudzić i sklejać nim po dwa
ciasteczka. Sklejone pokryć polewą przygotowaną wg instrukcji na opakowaniu, posypać pokrojoną kandyzowaną
skórką pomarańczową.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: