ßßß Cookit - przepis na Pomarańczowe markizy

Pomarańczowe markizy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 50
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
masło 1 kostek
cukier puder 100 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
wiórki kokosowe 50 gramów
pomarańcza 1 sztuk
jajka 1 sztuk
sok pomarańczowy 3 łyżek stołowych
margaryna 1 łyżek stołowych
dżem pomarańczowy według uznania
polewa czekoladowa 1 sztuk
skórka pomarańczowa kandyzowana 4 łyżek stołowych
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrami i szczyptą soli, dodać wiórki kokosowe, obraną i bardzo drobno posiekaną pomarańczę. Wsypać przesianą mąkę, wbić jajko, wlać sok pomarańczowy i wyrobić. Gładkie ciasto włożyć do salaterki, przykryć i chłodzić 3h w lodówce, po czym rozwałkować na placek grubości 3 mm, nożem lub ozdobnym radełkiem wyciąć z niego romby lub trójkąty, ułożyć je luźno na natłuszczonej margaryną blasze i piec ok. 25 minut w 180 stopniach na jasnozłoty kolor.
Dżem zagotować w rondelku, przestudzić i sklejać nim po dwa ciasteczka. Sklejone pokryć polewą przygotowaną wg instrukcji na opakowaniu, posypać pokrojoną kandyzowaną skórką pomarańczową.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6983/Pomaranczowe-markizy