Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegoskrzydełka kurze 1 , 2 kilogramów
orzechy włoskie posiekane 100 gramów
masło 100 gramów
miód gryczany 5 łyżek stołowych
olej 4 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
keczup 5 łyżek stołowych
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
sos sojowy 3 łyżek stołowych
przyprawa do grzanego
wina 1 łyżek stołowych
tymianek według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umyte skrzydełka ułożyć w szklanym naczyniu.W rondelku stopić
masło, dodać
miód,
olej, przyprawę do
wina,
keczup,
sok z cytryny,
sos sojowy, posiekany
czosnek,
sól i
pieprz. Marynatę podgrzać, ciągle mieszając, aby składniki dobrze się połączyły.Skrzydełka polać ciepłą marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 2,5h. W tym czasie kilka
razy je obracać, aby się równo zamarynowały. Blachę wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć skrzydełka i skropić marynatą. Piec 30 minut w 180 stopniach. Często skrapiać marynatą i powstałym w czasie pieczenia sosem. Po 15 minutach każde skrzydełko obrócić. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać posiekanymi
orzechami i
tymiankiem. Podawać z grzankami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaKomentarze:Autor: matiData: 2010-02-11dobre to?Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: