ßßß Cookit - przepis na Placek alkoholowy

Placek alkoholowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajko 6 sztuk
cukier 0.7 szklanek
cukier waniliowy 20 gramów
mąka tortowa 6 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 6 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól według uznania
mleko 2.22.2 szklanek
mąka pszenna 1.5 łyżek stołowych
masło 1 kostek
kakao 3.5 łyżek stołowych
margaryna 50 gramów
alkohol 0.5 szklanek
woda 0.5 szklanek
olejek rumowy według uznania
herbatnik 200 gramów
likier kokosowy według uznania
wiórki kokosowe 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Wykonanie biszkoptu: całe jajka ubić, z cukrami i szczyptą soli, na puch, dodać mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach, na jasno złoty kolor.
Zimny biszkopt nasączyć ponczem alkoholowym.
Wykonanie masy: mąki rozprowadzić w małej ilości mleka i wlać na resztę gotującego się mleka z cukrami. Ugotować budyń i wystudzić. Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierać. Na końcu dodać kakao i utrzeć.
Wykonanie polewy: wszystkie składniki dać do rondelka, mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dalej mieszać. Ciepłą smarować ciasto(wykonanie 5 minut).
Złożenie ciasta: Nasączony ponczem alkoholowym biszkopt - masa kakaowa - herbatniki moczone w alkoholu - polewa kakaowa posypana wiórkami kokosowymi.
Uwagi:
Ciasto biszkoptowe: jajka - 6 sztuk, cukier - 6 łyżek, cukier waniliowy - 10g, mąka tortowa - 6 łyżek, mąka ziemniaczana - 3 łyżki, proszek do pieczenia - 1 łyżeczka, szczypta soli Masa: mleko - 2 szklanki, cukier - 0,5 szklanki, cukier waniliowy - 10g, mąka ziemniaczana - 2 łyżki, mąka pszenna - 1,5 łyżki, masło - 1 kostka, kakao - 2 łyżki Polewa kakaowa: margaryna - 50g, kakao - 1,5 łyżki, cukier - 0,5 szklanki, mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka, mleko - 3 łyżki Poncz: alkohol - 0,5 szklanki, woda przegotowana - 0,5 szklanki, olejek rumowy - kilka kropel herbatniki - 200g, likier kokosowy lub inny alkohol do namaczania ciastek, wiórki kokosowe - 3 łyżki
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3663/Placek-alkoholowy