ßßß Cookit - przepis na Pieczeń barania duszona w winie

Pieczeń barania duszona w winie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
udziec 2 kilogramów
czosnek 5 ząbki
olej 5 łyżek stołowych
boczek 100 gramów
cebula 3 sztuk
marchew 3 sztuk
seler 1 sztuk
koncentrat pomidorowy 3 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 3 szklanek
natka pietruszki 3 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
sezam według uznania
Wykonanie:
Mięso oczyścić , umyć, wykroić kości, sparzyć wkładając do wrzątku, wyjąć, natrzeć czosnkiem roztartym z solą i pieprzem, sezamem i pozostawić na 1 godzinę. Następnie obrumienić pieczeń ze wszystkich stron na oliwie, przełożyć do rondla, dodać pokrojony w paski boczek, skropić wodą i dusić około 1,5 godziny pod przykryciem na wolnym ogniu, polewać często wodą. Następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz marchew i seler (pokroić w cienkie paseczki. Polać winem i dusić do miękkości, pod koniec dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić do smaku sol~ą i pieprzem, ewentualnie dodać czosnek. Miękką pieczeń pokroić w plastry, obłożyć sosem powstałym w czasie pieczenia.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5032/Pieczen-barania-duszona-w-winie