ßßß Cookit - przepis na Makowiec cytrynowy

Makowiec cytrynowy

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 30 dekagramów
cukier 30 dekagramów
masło 18 dekagramów
jajko 9 sztuk
skórka z cytryny 1 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
mak 30 dekagramów
cukier puder 1 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
olejek migdałowy 1 sztuk
Wykonanie:
Mak opłukać, sparzyć i 2-3 razy przepuścić przez maszynkę do mięsa. Utrzeć żółtka (3 jajka) z cukrem, dodać aromaty, pianę ubitą z białek i lekko wymieszać. Utrzeć masło z cukrem i 6 żółtkami do białości. Dodać startą skórkę i sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu sztywno ubitą pianę. Połowę ciasta wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy, ułożyć warstwę maku, a na nią drugą część ciasta. Piec około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: infinity
Data: 2012-05-12
przepis na cukierkowa jajecznice makowa ?
Autor: daniek
Data: 2009-04-09
ten pszepis to guwno prawda. nie udaje sie i nic nie wychodi a z zawodu jestem kucharzem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/21/Makowiec-cytrynowy