Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
banan 4 sztuk
wiórki kokosowe 10 dekagramów
cytryna 1 sztuk
cukier 1 łyżek stołowych
mleko 1 szklanek
lody owocowe 4 sztukliscie
mięty według uznaniaWykonanie:
Wiórki kokosowe (2 łyżki odłożyć) zalać
mlekiem, gotować na małym ogniu przez 20 minut. Odstawić pod przykryciem do ostygnięcia, po czym odcedzić na sitku, dokładnie wygniatając wiórki łyżką. Mleczko zebrać do osobnego naczynia. 1 1 szklanki
wody wymieszać z
cukrem i
sokiem z cytryny. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
Banany obrać, włożyć do wrzącego
syropu, gotować jeszcze 5 minut. Odstawić do ostygnięcia. Odłożone wiórki uprażyć, mieszając na suchej patelni.
Banany ostrożnie wyjąć z
syropu, ułożyć na talerzykach. Polać
mleczkiem kokosowym, posypać prażonymi wiórkami. Każdą porcję udekorować kulką
lodów i listkami
mięty lub
melisy. Pozostałe mleczko podać w sosjerce.Uwagi:4 kulki
lodów owocowychkilka listków
mięty albo
melisyCiasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: