Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
żółtka 2 sztuk
mąka 1 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 100 gramów
filet drobiowy 300 gramów
cebula 1 sztuk
marchewka 4 sztuk
pomidory 2 sztuk
śmietana 2 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
masło według uznania
olej według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Pokrojone w kostkę
mięso, mieszając, zrumienić na 2 łyżkach
oleju. Dodać pokrojona
cebule i podsmażyć 3 minuty. Oczyszczone
marchewki pokroić w kostkę i dodać do
mięsa. Wlać 100 ml
wody lub
bulionu, przykryć i dusić na małym ogniu, aż
marchewka będzie miękka. Dodać sparzone, obrane ze skórki, pokrojone
pomidory i podgrzewać 5 minut. Dodać gęsta
śmietanę, doprawić
czosnkiem,
sola oraz
pieprzem.Wyszorowane
ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przepuścić przez maszynkę, dodać
żółtka, obie
maki oraz
sól do smaku. Zagnieść ciasto, uformować kulki wielkości
orzecha włoskiego, spłaszczyć, zrobić wgłębienie w środku i gotować w osolonej wodzie 5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z gulaszem polane
masłem.Uwagi:Kluski można przyrządzić bez
mąki ziemniaczanej, wtedy do
ziemniaków trzeba dodać 250g
mąki pszennej i
żółtko.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: