ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie z gulaszem

Kluski śląskie z gulaszem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
żółtka 2 sztuk
mąka 1 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 100 gramów
filet drobiowy 300 gramów
cebula 1 sztuk
marchewka 4 sztuk
pomidory 2 sztuk
śmietana 2 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
masło według uznania
olej według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Pokrojone w kostkę mięso, mieszając, zrumienić na 2 łyżkach oleju. Dodać pokrojona cebule i podsmażyć 3 minuty. Oczyszczone marchewki pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Wlać 100 ml wody lub bulionu, przykryć i dusić na małym ogniu, aż marchewka będzie miękka. Dodać sparzone, obrane ze skórki, pokrojone pomidory i podgrzewać 5 minut. Dodać gęsta śmietanę, doprawić czosnkiem, sola oraz pieprzem.
Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przepuścić przez maszynkę, dodać żółtka, obie maki oraz sól do smaku. Zagnieść ciasto, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć, zrobić wgłębienie w środku i gotować w osolonej wodzie 5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z gulaszem polane masłem.
Uwagi:
Kluski można przyrządzić bez mąki ziemniaczanej, wtedy do ziemniaków trzeba dodać 250g mąki pszennej i żółtko.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10697/Kluski-slaskie-z-gulaszem