ßßß Cookit - przepis na Domowy keks

Domowy keks

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
masło 1 kostek
cukier 300 gramów
jajka 6 sztuk
suszone owoce według uznania
orzechy według uznania
bakalie według uznania
Wykonanie:
Cukier ubić do białości z masłem.Dodawać stopniowo po jednym jajku i po pół szklanki mąki, stale mieszać. Owoce, orzechy i bakalie oprószyć mąką. Dodać do ciasta i lekko wymieszać. Wlać do natłuszczonej formy. Po 30 minutach naciąć ciasto wzdłuż nożem i piec jeszcze przez 30-40 minut w 180 stopniach C.
Uwagi:
Inna wersja:
mąka-500g
cukier-500g
masło-1 kostka
jajka- 4 sztuki
mleko- 1 szklanka
proszek do pieczenia
bakalie
owoce suszone
Masło i cukier utrzeć z żółtkami, dodawać stopniowo proszek do pieczenia, mleko i mąkę. Wsypać obtoczone w mace bakalie, orzechy, owoce suszone, a na koniec pianę z białek. Wysmarować keksową formę tłuszczem i bułka tarta.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7049/Domowy-keks