Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 50(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mleko skondensowane słodzone 410 gramów
kakao 2 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
herbatniki 200 gramów
rodzynki 50 gramów
orzechy włoskie 100 gramów
wiórki kikosowe 100 gramówWykonanie:
Mleko,
kakao i
masło podgrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż masa zgęstnieje. Lekko ostudzić. Dodać połamane
herbatniki, opłukane
rodzynki i grubo posiekane
orzechy. Dobrze wymieszać. Wyłożyć do małej płaskiej formy wysmarowanej tłuszczem, wyrównać i wstawić do lodówki na 20 minut. Po czym wyłożyć i pokroić na niewielkie kwadraciki. Każdy kwadracik obtaczać w wiórkach
kokosowych i ponownie wstawić na kilka minut do lodówki. Przechowywać w lodówce.Uwagi:
Masło można zastąpić
margaryną, a
herbatniki biszkoptami.
Mleko słodzone można zastąpić
mlekiem skondensowanym niesłodzonym + 1/2 szklanki
cukru.Te mordoklejki można tęż zrobić bez
rodzynek i
orzechów.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: