Wykonanie
Kiedy zobaczyłam ten przepis pierwszy raz, moje ślinianki nie nadążały z produkcją śliny! Obłęd, niebo w gębie! Jako, że uwielbiam ciasta
kokosowe, nie mogłam nie spróbować tej rolady. Dodatkowym plusem, bo pierwszym jest to, że jest kokosowa ;), jest to, że nie wymaga pieczenia - tylko cierpliwości ;), ponieważ rolada musi się schłodzić. Ale warto! Niestety oryginalny przepis miał stanowczo za dużo
cukru w sobie, więc w podejściu numer 2 - zmniejszyłam jego ilość i wyszło obłędnie :) Spróbujcie. Ja sama przepis ten dodaję do moich ulubionych :)
Składniki:* ciasto :- 300 g
biszkoptów- 50 g
masła- 50 g
kakao- 2/3 szklanki
mleka* masa:- 200 g
masła- 100 g
cukru pudru- 100 g
wiórków kokosowych- 1/2 szklanki
mleka* polewa:- 120 g
masła lub
margaryny- 1/2 szklanki
cukru- 3 łyżki
wody- 3 łyżki
kakaoMleko (2/3 szklanki) z
masłem podgrzać - uważać, żeby nie zagotować.
Biszkopty pokruszyć, dodać
kakao i
mleko. Porządnie wymieszać. Powinna powstać gęsta masa, którą należy rozłożyć na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm.Pozostałe
mleko (1/2 szklanki) zagotować, dodać
wiórki kokosowe i ciągle mieszając, podgrzewać do momentu, aż wiórki wciągną całe
mleko.200g
masła utrzeć z
cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania, dodawać stopniowo
wiórki kokosowe, dokładnie miksując.Tak powstałą masę rozsmarować na cieście i zwinąć w roladę. Schłodzić min 2h w lodówce.Z
margaryny,
cukru,
wody i
kakao przyrządzić polewę. Podgrzewać do rozpuszczenia się
cukru (ok.2-3 minut). Ostudzić, aby masa zgęstniała.Tak przygotowaną i ostudzoną masą posmarować partiami roladę. Partiami - ponieważ istnieje możliwość spłynięcia polewy. Ja posmarowałam roladę Nutellą :)Schłodzić minimum 30 minut.Smacznego!
* przepis pochodzi z bloga Arabeski