Wykonanie
Gdy byłam mała mama niechętnie kupowała mi w
cukierni bajaderki, mówiąc, że to
ciastka zrobione ze wszystkich odpadów, zmiecione z podłogi okruszki i wszystko, czego cukiernik chciał się pozbyć. W ogóle mnie to nie zraziło i bajaderki kupowałam potajemnie). Natomiast domowe bajaderki to była zupełnie inna historia - wszak swoje własne odpadki to zupełnie co innego, niż cudze. I tutaj zakazu ich jedzenia, a najpierw przygotowania nie było. Właśnie dlatego lubię te
ciastka - nie tylko ze względu na smak, ale również dlatego, że są najlepszą odpowiedzią na to, co zrobić, gdy wyjdzie zakalec lub co zrobić ze starym
ciastem. Po prostu należy je zmielić, dodać kilka składników, zagnieść i pyszne, domowe bajaderki gotowe.Jak zrobić domowe bajaderki?Bajaderki - składniki:- 450 gramów ciast/ciastek (bez dodatków typu
żelatyna, krem,
owoce,
bita śmietana),
herbatników itp.w moim przypadku był to
czekoladowy biszkopt z zakalcem i nieudany spód do tarty- niecałe pół szklanki
mleka- 1/4 szklanki
cukru- łyżka
rumu- 5-6 łyżek
marmolady owocowej- 3 łyżki śliwkowej Nutelli (lub
kremu czekoladowego)- 2 łyżki
kakao- 50 gramów
masła- pół szklanki
rodzynekdodatkowo:-
wiórki kokosowe lub/i siekane
orzechy włoskie- 250 gramów
czekolady mlecznej- 2 łyżki
masłaBajaderki - przygotowanie:
Rodzynki zalewamy ciepłą
wodą. Odstawiamy na 15 minut a następnie osączamy na sitku.
Ciastko kruszymy - ja zmieliłam je w maszynce do
mielenia mięsa. Dodajemy
mleko,
rodzynki,
marmoladę,
kakao,
krem czekoladowy i
rum.
Cukier wsypujemy do garnuszka, dodajemy
masło i stale mieszając roztapiamy na bardzo małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie dodajemy do pokruszonych
ciastek. Wszystko razem dokładnie mieszamy.Gdy masa jest już dobrze wymieszana i w miarę jednolita, formujemy średniej wielkości kulki (u mnie z podanych składników wyszło ich 34). Wkładamy je do lodówki.W garnuszku w kąpieli
wodnej roztapiamy
czekoladę i
masło i mieszamy, aby się dobrze połączyły. Obtaczamy w nich bajaderki i posypujemy siekanymi
orzechami lub wiórkami.Smacznego!