Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
pory 3 sztuk
ziemniaki 5 sztukrosół z
kurczaka 1 litrów
masło 1 łyżek stołowych
śmietana 0,5 szklanek
wermut biały wytrawny 2 łyżek stołowych
woda według uznania
serek topiony duży 1 sztuk
boczek wędzony 100 gramów
szczypiorek 1 łyżek stołowych
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz biały według uznaniaWykonanie:Oczyszczone białe części
porów pokroić w talarki i zeszklić na rozgrzanym w garnku
maśle, dolać trochę
wody i dusić 10 minut. Wyszorowane
ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w kostkę, dodać do
porów, wlać rosół i dodać
serek topiony. Gotować zupę na małym ogniu 10 minut. Zmiksować, doprawić gęstą
śmietaną,
pieprzem, gałką oraz
wermutem. Przed podaniem posypać drobno posiekanym
szczypiorkiem lub
natka pietruszki i skwarkami z
boczku lub paskami
szynki. Podawać z grzankami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: