ßßß Cookit - przepis na Zupa ziemniaczano-porowa

Zupa ziemniaczano-porowa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
pory 3 sztuk
ziemniaki 5 sztuk
rosół z kurczaka 1 litrów
masło 1 łyżek stołowych
śmietana 0,5 szklanek
wermut biały wytrawny 2 łyżek stołowych
woda według uznania
serek topiony duży 1 sztuk
boczek wędzony 100 gramów
szczypiorek 1 łyżek stołowych
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz biały według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone białe części porów pokroić w talarki i zeszklić na rozgrzanym w garnku maśle, dolać trochę wody i dusić 10 minut. Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w kostkę, dodać do porów, wlać rosół i dodać serek topiony. Gotować zupę na małym ogniu 10 minut. Zmiksować, doprawić gęstą śmietaną, pieprzem, gałką oraz wermutem. Przed podaniem posypać drobno posiekanym szczypiorkiem lub natka pietruszki i skwarkami z boczku lub paskami szynki. Podawać z grzankami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10082/Zupa-ziemniaczano-porowa