ßßß Cookit - przepis na Soczyste ciasto zebra

Soczyste ciasto zebra

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
czekolada mleczna 225 gramów
czekolada gorzka 100 gramów
śmietana kremowa 950 gramów
jajka 6 sztuk
cukier 350 gramów
mąka 375 gramów
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
olej 125 mililitrów
kakao 2 łyżek stołowych
cukier puder 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Schłodzonej mlecznej czekolady 25g zetrzeć na grube wiórki i włożyć do lodówki. Gorzką czekoladę i 200g mlecznej posiekać na grube kawałki i dodać do podgrzanej 750g śmietany, mieszając rozpuścić. Przestudzoną wstawić na 4h do lodówki.
Białka ubić na sztywna pianę z 175g cukru. Żółtka, 125 ml zimnej wody, olej i 175g cukru połączyć, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, a na końcu delikatnie połączyć z pianą z białek. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao. Do średniej wielkości tortownicy, wyscielonej papierem do pieczenia, na przemian wykładać na środek ciemne i jasne ciasto. piec 60 minut w 180 stopniach, wystudzić. Zimne ciasto przekroić dwa razy wzdłuż. Wcześniej przygotowany krem czekoladowy podzielić na 2 części. Jedną z nich posmarować 2 części ciasta. Przykryć trzecim plackiem. Na wierzch i brzegi tortu wyłożyć resztę kremu. Schłodzone 200g śmietany ubić i nałożyć do szprycy do dekoracji ciast. Tort ozdobić bita śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Wstawić na 60 minut do lodówki. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9363/Soczyste-ciasto-zebra