Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 18(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
masło 100 gramów
cukier puder 6 łyżek stołowychesencja waniliowa 1 łyżek deserowych
mąka pszenna 250 gramów
czekolada deserowa 30 gramów
jajka 1 sztukWykonanie:1 posmarować cienko tłuszczem blachę. w misce utrzeć
masło z
cukrem pudrem na puszystą masę, dodać esencję lub skórkę i wymieszać.2 stopniowo dosypać
mąkę, cały czas ucierając. pomagać sobie palcami aby ciasto było miękkie.3 podzielić ciasto na pół. do jednej dodać stopioną
czekoladę i wymieszać.obie połówki zawinąć oddzielnie w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 min.4 oba kawałki rozwałkować na prostokąty o wymiarach ok 8x20x3jeden kawałek posmarować lekko ubitym
białkiem i nakryć drugim plastrem ciasta, starannie docisnąć.5 przekroić ciasto wzdłuż i jedną część odwrócić aby powstała szachownica, docisnąć.6 pokroić ciasto na plastry i ułożyć je płasko na blasze w odległości od siebie.7 piec w temp 180stopni przez ok 20-30 min.Uwagi:Można dodać również
kakao. Esencja waniliowa lub starta skórka z
polowy pomarańczyAutor: hanka902Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocKomentarze:Autor: hanka902Data: 2009-04-23naprawdę są pyszne :)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: