ßßß Cookit - przepis na Śledzie korzenne II

Śledzie korzenne II

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
płaty śledziowe 6 sztuk
ocet 0,5 szklanek
liście laurowe 3 sztuk
cebula 2 sztuk
cukier 1,5 łyżek stołowych
rodzynki 50 gramów
ziele angielskie 60 sztuk
goździki 40 sztuk
oliwa 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Umyte śledzie zalać zimną wodą i moczyć 2h, osączyć i pokroić na kawałki. Zagotować ocet ze szklanką wody i liśćmi laurowymi, do wrzącego wrzucić oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę oraz cukier. Gotować 5 minut, dodać rodzynki i odstawić do ostygnięcia pod przykryciem. Ziele angielskie i goździki z mielić w młynku.
W słoiku ułożyć warstwami osączoną z zalewy cebulę z rodzynkami i śledzie. Każdą warstwę posypać dość obficie przygotowanymi korzeniami, całość lekko docisnąć. Na koniec wlać do słoika trochę sosu z gotowania cebuli, a na wierzch oliwę. Wstawić do lodówki najkrócej na trzy dni.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Wigilia
Komentarze:
Autor: kasia35
Data: 2009-01-30
Dzięki za Przepisik Skorzystałam ze śledzików Contimax Mniam! Palce Lizać!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5299/Sledzie-korzenne-II