ßßß Cookit - przepis na Różane babeczki z migdałami

Różane babeczki z migdałami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 200 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
migdały zmielone 50 gramów
jajka 2 sztuk
jogurt naturalny 300 gramów
cukier 200 gramów
olej 90 mililitrów
woda 90 mililitrów
woda różana 60 mililitrów
sok z cytryny 60 mililitrów
cukier puder 50 gramów
płatki rózy kandyzowane według uznania
Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem, solą i migdałami. Mikserem ubić jajka z jogurtem, połową cukru i olejem. Stopniowo dodawać suche składniki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Ciasto włożyć łyżką do wysmarowanych masłem 12 foremek. Piec ok. 20 minut w piekarniku ogrzanym do 180 stopni, tak by babeczki wyrosły, a ciasto pozostało elastyczne, nieprzesuszone. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek.
Wlać wodę do małego rondelka, dodać pozostały cukier i wymieszać. Gotować na wolnym ogniu 5 minut, aż syrop lekko zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Wlać wodę różaną i sok z cytryny, dobrze wymieszać. Skropić babeczki syropem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Rozpuścić cukier puder w 2 łyżeczkach wrzącej wody. Skropić babeczki, udekorować płatkami róży i podawać.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Włoska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5968/Rozane-babeczki-z-migdalami