Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 200 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
migdały zmielone 50 gramów
jajka 2 sztuk
jogurt naturalny 300 gramów
cukier 200 gramów
olej 90 mililitrów
woda 90 mililitrów
woda różana 60 mililitrów
sok z cytryny 60 mililitrów
cukier puder 50 gramów
płatki rózy kandyzowane według uznaniaWykonanie:Przesianą
mąkę wymieszać z proszkiem,
solą i
migdałami. Mikserem ubić
jajka z
jogurtem, połową
cukru i
olejem. Stopniowo dodawać suche składniki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Ciasto włożyć łyżką do wysmarowanych
masłem 12 foremek. Piec ok. 20 minut w piekarniku ogrzanym do 180 stopni, tak by babeczki wyrosły, a ciasto pozostało elastyczne, nieprzesuszone. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek.Wlać
wodę do małego rondelka, dodać pozostały
cukier i wymieszać. Gotować na wolnym ogniu 5 minut, aż
syrop lekko zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Wlać
wodę różaną i
sok z cytryny, dobrze wymieszać. Skropić babeczki
syropem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Rozpuścić
cukier puder w 2 łyżeczkach wrzącej
wody. Skropić babeczki, udekorować
płatkami róży i podawać.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia WłoskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: