ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegojajka 3 sztukcukier puder 150 gramówcukier waniliowy 1 sztukmigdały posiekane 100 gramówmigdały ziemne 50 gramówmąka 50 gramówproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychczekolada gorzka 200 gramówmasło 70 gramówśmietana kremówka 250 mililitrówżółtka 4 sztukkawa mocna 3 łyżek stołowychwiniak 3 łyżek stołowychcukier 70 gramówWykonanie:Ciasto: 5 jajek, 150g cukru pudru, opakowanie cukru waniliowego, 100g posiekanych migdałów, 50g migdałów ziemnych, 50g mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.Jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubić na gładka masę, dodając 3 łyżki gorącej wody. Następnie dodać migdały, mąkę oraz proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec około 35 minut w temperaturze 175 stopni C.Masa: 200g czekolady gorzkiej, 70g masła, ćwierć litra śmietany kremówki, 4 żółtka, 3 łyżki mocnej kawy, 3 łyżki winiaku, 70g cukru.Masło zagotować z 70g śmietany i w powstałej masie rozpuścić czekoladę. Żółtka z kawą, cukrem i winiakiem ubić na krem.Następnie dodać masę czekoladową, wymieszać i odstawić. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić na sztywno pozostałą śmietanę, dodać do masy i wymieszać. Upieczone ciasto już całkowicie wystudzone przekroić na trzy blaty. Poszczególne warstwy przełożyć przygotowanym kremem i ciasto na dwie godziny pozostawić w lodówce.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: