Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
wołowina bez kości 600 gramów
włoszczyzna 250 gramów
ziemniaki 600 gramów
ogórki kwaszone 200 gramów
mąka 20 gramów
smalec 2 łyżek stołowych
cebula 2 sztuk
śmietana 0,5 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Zagotować w garnku 2 szklanki
wody, włożyć oczyszczoną
włoszczyznę,
mięso i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękkie. Odcedzić. Do rondla włożyć
cebulę pokrojoną w kostkę i usmażoną na tłuszczu oraz pokrojone w kostkę
mięso i
ziemniaki, dodać
wywar i dusić na wolnym ogniu. Gdy
ziemniaki będą prawie miękkie, włożyć obrane i pokrojone na półplasterki
ogórki oraz warzywa z
wywaru (bez
pora), dodać
sól i
pieprz. doprawić
śmietaną wymieszaną z
mąką i zagotować. Podawać z
chlebem lub
ziemniakami.Uwagi:
Smalec można zastąpić
olejem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: