ßßß Cookit - przepis na Sosy owocowe

Sosy owocowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 1
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
truskawki 250 gramów
cukier puder 1 łyżek stołowych
likier cassis 20 mililitrów
grzoskwinie 200 gramów
miód 1 łyżek stołowych
likier brzoskwiniowy 20 mililitrów
gruszki dojrzałe 250 gramów
cukier puder 1 łyżek stołowych
rum 20 mililitrów
Wykonanie:
Sos truskawkowy: oczyszczone truskawki osączyć, zmiksować i przetrzeć przez sito, aby usunąć małe pestki. do masy wsypać cukier, wlać likier i wymieszać. Przed podaniem ochłodzić. Można też użyć truskawek mrożonych.
Sos brzoskwiniowy: Umyte brzoskwinie osączyć, zdjąć skórkę, usunąć pestki i zmiksować. do masy dodać miód, likier i wymieszać. Wstawić do lodówki i wyjąć tuż przed podaniem. Można też użyć brzoskwiń z kompotu.
Sos gruszkowy: gruszki oczyścić, przekroić na ćwiartki i usunąć pestki. Włożyć do miksera, dodać cukier i rum. Zmiksować i ochłodzić w lodówce.
Uwagi:
Likier można zastąpić rumem.
Można przygotować sosy również z innych owoców: z moreli, bananów, malin, jeżyn. Aby usunąć małe pestki, należy zmiksowaną masę przetrzeć przez sito.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Francuska
Sosy i pasty
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4758/Sosy-owocowe