ßßß Cookit - przepis na Pascha bakaliowa

Pascha bakaliowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
śmietana kremówka 1 litrów
mleko 1 litrów
jajka 6 sztuk
masło 250 gramów
cukier puder 150 gramów
rodzynki 100 gramów
migdały 50 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana 50 gramów
laska wanilii 0,5 sztuk
owoce cytrusowe według uznania
Wykonanie:
Zagotować mleko z wanilią. Do rondla wbić jajka i zalać je wrzącym mlekiem, dodać śmietanę i gotować na bardzo małym ogniu tak długo, aż masa się z warzy. Przecedzić ja przez gazę. Twarożek dobrze osączyć i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Ucierając, stopniowo dodawać twarożek. Rodzynki i migdały osobno zalać wrzątkiem. Odstawić na kilka minut i osączyć. Migdały obrać ze skórki, kilka odłożyć do dekoracji. Rodzynki osączyć i osuszyć. Bakalie posiekać i dodać do masy twarogowej. Wymieszać ze skórką pomarańczową.
Gazę zmoczyć zimna wodą, wycisnąć i wyłożyć nią formę na babkę. Masę przełożyć do formy i wstawić na noc do lodówki. przed podaniem paschę przełożyć na talerz i udekorować.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10281/Pascha-bakaliowa