ßßß Cookit - przepis na Chałwa z pistacjami

Chałwa z pistacjami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 3
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
Cynamon 1 szczypta
masło 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier 0,5 szklanek
orzechy pistacjowe 150 gramów
woda 1 szklanek
Wykonanie:
Na małym ogniu w teflonowym garnuszku stopić masło, z szczyptą cynamonu, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać orzechy pistacjowe,dolać wodę.Gotować na azbestowej płytce, mieszać ciągle drewnianą łyżeczką aż do momentu gdy masa będzie gęsta, ostudzić wlać do natłuszczonych płaskich półmisek bądź do formy wysmarowanej olejem .Pozostawić do ostygnięcia. Do tej chałwy pasują różne owoce i orzechy także, możliwości jest wiele.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: enia
Data: 2014-12-12
A gdzie jest sezam,to przecież główny składnik chałwy.z tych składników nie wyjdzie taka chałwa jak na focie.
Autor: ibeata
Data: 2008-12-16
Swietny przepis.Macie nawet fotkę ja nie moge umieścić żadnej.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4398/Chalwa-z-pistacjami