ßßß Cookit - przepis na Makowiec z porzeczkami

Makowiec z porzeczkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 125 gramów
ciastka maślane 150 gramów
jajka 3 sztuk
cukier 100 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
porzeczki czerwone 500 gramów
serek śmietankowy 400 gramów
śmietana 300 gramów
budyń waniliowy 1 sztuk
skórka z cytryny - otarta 0,5 sztuk
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
masa makowa 250 gramów
cukier puder 2 łyżek deserowych
Wykonanie:
Ciastka włożyć do woreczka i pokruszyć wałkiem. Spód średniej tortownicy posmarować masłem, a pozostałe masło wymieszać z pokruszonymi ciastkami i rozłożyć na spodzie, docisnąć dłońmi.Owoce oczyścić, odłożyć 3-4 gałązki porzeczek. Żółtka utrzeć na gładki krem z 75g cukru oraz cukrem waniliowym.. Dodać serek, kwaśną śmietanę, budyń, skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Wsypać masę makową i 2/3 porzeczek. Białka ubić na sztywno, połączyć z 25g cukru i wlać do masy. Krem nałożyć na pokruszone ciastka. Posypać porzeczkami i piec 60 minut w 175 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8944/Makowiec-z-porzeczkami