ßßß Cookit - przepis na Puree pomidorowe

Puree pomidorowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
oliwa z oliwek 2 dekalitrów
czosnek 4 ząbki
suszone pomidory konserwowe 6 plastry
pomidory 2 kilogramów
bazylia(pęczki)1 sztuk
duża szczypta sukru 1 sztuk
drobno zmielona sól, drobno zmielony pieprz według uznania
Wykonanie:
Ugotuj wodę, włóż do niej na kilka sekund pomidory, które następnie schłodź w zimnej wodzie i obierz ze skórki. Przekrój pomidory na pół, wyjmij pestki, posól i ułóż na sitku nad naczyniem w celu odsączenia.
Do płaskiej, podgrzanej do temperatury gotowania patelni wlej oliwę z oliwek, dodaj odrobinę soli, pomidory, ząbki czosnku i nieco cukru. Dopraw według smaku.Podsmaż ciągle mieszając następnie obniż temperaturę gotowania i duś aż woda wyparuje w 90%.
Gdy pomidory są już miękkie, wyjmij czosnek. Posiekaj suszone pomidory, następnie roztrzep widelcem Dopraw według smaku pomidory konserwowe. Połącz te składniki z pomidorami w naczyniu i rozprowadź oliwą z oliwek jak w przypadku pesto. Na koniec dodaj posiekaną bazylię i dopraw według uznania.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Inne
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5829/Puree-pomidorowe