Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
oliwa z oliwek 2 dekalitrów
czosnek 4 ząbki
suszone pomidory konserwowe 6 plastry
pomidory 2 kilogramów
bazylia(pęczki)1 sztukduża szczypta
sukru 1 sztukdrobno zmielona
sól, drobno zmielony
pieprz według uznaniaWykonanie:Ugotuj
wodę, włóż do niej na kilka sekund
pomidory, które następnie schłodź w zimnej wodzie i obierz ze skórki. Przekrój
pomidory na pół, wyjmij pestki,
posól i ułóż na sitku nad naczyniem w celu odsączenia.Do płaskiej, podgrzanej do temperatury gotowania patelni wlej
oliwę z oliwek, dodaj odrobinę
soli,
pomidory, ząbki
czosnku i nieco
cukru. Dopraw według smaku.Podsmaż ciągle mieszając następnie obniż temperaturę gotowania i duś aż
woda wyparuje w 90%.Gdy
pomidory są już miękkie, wyjmij
czosnek. Posiekaj
suszone pomidory, następnie roztrzep widelcem Dopraw według smaku
pomidory konserwowe. Połącz te składniki z
pomidorami w naczyniu i rozprowadź
oliwą z oliwek jak w przypadku pesto. Na koniec dodaj posiekaną
bazylię i dopraw według uznania.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!InneDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: