Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
łopian korzeń 200 gramów
marchew 100 gramów
papryka ostra 1 sztuk
sezam biały 2 łyżek deserowych
cukier 2 łyżek stołowych
woda według uznania
sos sojowy 1.5 łyżek stołowych
olej 2 łyżek stołowychWykonanie:Korzeń
łopianu oczyścić, obrać ze skórki nożem, pociąć na kawałki o długości 4 cm, a następnie na cieniusieńkie paseczki o grubości zapałki, (moczyć przez dobę w zimnej wodzie, zmieniając ją kilkakrotnie ? zbiera substancje niesmaczne i niezdrowe), zalać na krótko wrzątkiem i odcedzić. Wysuszyć na ściereczce. Pociąć
marchew tak jak
łopian. Na patelni uprażyć ziarno
sezamu, aż zacznie wydzielać zapach. Na łyżce
oleju usmażyć pokrojoną na małe kawałeczki
ostrą papryczkę. Na tym samym tłuszczu usmażyć równomiernie korzeń
łopianu. Dodać
marchew, dalej smażyć, aż będzie elastyczna, a
olej się wchłonie. Wlać na to
sos sojowy, dodać
cukier i 2 łyżki
wody, dalej gotować razem, mieszając, aż się
sos sojowy dobrze wchłonie. Wsypać ziarno
sezamowe, gotować do całkowitego odparowania
wody. Podawać jako dodatek jarzynowy.Jarzyny i Pasztety weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: