ßßß Cookit - przepis na Karp w korzennym piwie.

Karp w korzennym piwie.

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
karp 1.5 kilogramów
piwo jasne 0.5 litrów
cebula 1 sztuk
goździki 2 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
rodzynki 0.5 szklanek
orzechy pistacjowe 1 łyżek stołowych
chleb czarny suchy roztarty 1 łyżek stołowych
skórka z cytryny 1 łyżek deserowych
sok z cytryny 1 sztuk
pieprz biały według uznania
sól według uznania
cukier według uznania
Wykonanie:
Karpia dzielimy na dzwonka i przekładamy je cebulą z powbijanymi goździkami.Tak przygotowanego odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Do płaskiego rondelka wkładamy masło i dolewmy piwo wszystko to razem zagotowujemy.
Do wrzątku wkładamy dzwonka karpia, rodzynki, orzechy, suchy chleb oraz cebulę którą ryba była poprzekładana i gotujemy aż ryba zmięknie ale się nie rozgotuje.
Następnie rybę wykładamy na półmisek i dzielimy na porcje.
Sos którym polejemy rybe doprawiamy sokiem z cytryny, otartą skórką, solą, pieprzem i cukrem.Takim gorącym sosem polewamy rybę.
Uwagi:
Potrawe podajemy z ziemniakami puree z chrzanem lub borówkami.
Autor: kizuh
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Ryb
Wigilia
Komentarze:
Autor: Ewelosa
Data: 2008-12-11
O takiego karpia to moja teściowa by zjadła ze smakiem - ja niestety lub stety nie lubię tej ryby.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5574/Karp-w-korzennym-piwie