Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
karp 1.5 kilogramów
piwo jasne 0.5 litrów
cebula 1 sztuk
goździki 2 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
rodzynki 0.5 szklanek
orzechy pistacjowe 1 łyżek stołowych
chleb czarny suchy roztarty 1 łyżek stołowych
skórka z cytryny 1 łyżek deserowych
sok z cytryny 1 sztuk
pieprz biały według uznania
sól według uznania
cukier według uznaniaWykonanie:
Karpia dzielimy na dzwonka i przekładamy je
cebulą z powbijanymi
goździkami.Tak przygotowanego odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.Do płaskiego rondelka wkładamy
masło i dolewmy
piwo wszystko to razem zagotowujemy.Do wrzątku wkładamy dzwonka
karpia,
rodzynki,
orzechy, suchy
chleb oraz
cebulę którą
ryba była poprzekładana i gotujemy aż
ryba zmięknie ale się nie rozgotuje.Następnie
rybę wykładamy na półmisek i dzielimy na porcje.Sos którym polejemy
rybe doprawiamy
sokiem z cytryny, otartą skórką,
solą,
pieprzem i
cukrem.Takim gorącym sosem polewamy
rybę.Uwagi:Potrawe podajemy z
ziemniakami puree z
chrzanem lub
borówkami.Autor: kizuhZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z RybWigiliaKomentarze:Autor: EwelosaData: 2008-12-11O takiego
karpia to moja teściowa by zjadła ze smakiem - ja niestety lub stety nie lubię tej
ryby.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: