ßßß

Jakoś nie mogę trafić na czerwony rabarber, który ładniej się prezentuje w wypiekach. Ten na pierwszy rzut oka myślałam, że jest czerwony. Niestety nie, ale ciasto i tak jest pyszne i gdzie nie gdzie spod kruszonki przebija czerwony kolor. Lubię ciasta z kruszonką. Kruszonka to też taki cukierniczy trik. Jeśli do ciasta dodaje się kwaśne owoce lub rabarbar, który jest mocno kwaśny to dodatkowo można dosłodzić przygotowując słodką kruszonkę.
20 kawałkówSkładniki:4 jajka250 g cukru1 łyżeczka waniliowego ekstraktu150 g masła, rozpuszczonegoszczypta soli250 g pszennej mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia450 g rabarbaru1 łyżka mąki ziemniaczanejKruszonka40 g masła, zimnego3 łyżki cukru60 g pszennej mąki
Piekarnik nastaw na 180ºC. Blaszkę o rozmiarach 20 cm x 40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zmiksuj jajka z cukrem, odrobiną soli i wanilią na puszystą masę. Dodaj rozpuszczone masło i krótko zmiksuj. Następnie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj delikatnie szpatułką i wylej na dno blaszki.Obierz rabarbar ze skórki i pokrój w kostkę. Wymieszaj z ziemniaczaną mąką. Ziemniaczana mąka wchłania sok, który puszcza podczas pieczenia i powoduje, że ciasto nie będzie zbyt wilgotne. Rozłóż równomiernie rabarbar na wierzchu ciasta. Z mąki, cukru i zimnego masła zrób kruszonkę. Kruszonka powinna być dosyć sypka. Posyp ciasto kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. Pokrój na kawałki. Smacznego!