Wykonanie
Przepis na chinkali, gruzińskie pierogiChinkali to przepyszne pierożki z
mięsem prosto ze
słonecznej Gruzji stąd też często określane są jako pierogi gruzińskie. Tradycyjne danie kuchni kaukaskiej. Wyjątkowo smaczne i niezwykle proste w przygotowaniu danie, pomimo tego, że może się wydawać odwrotnie.Przygotowanie ciasta na gruzińskie pierogi niczym się nie różni od ciasta na nasze polskie pierogi. Kluczową sprawę odgrywa przygotowanie farszu, jak również sposób ich zlepiania oraz wiedza jak je spożywać, aby poznać ich prawdziwy smak.Składniki:Farsz:1
cebula800 g
mięsa świeżo mielonego wołowo- wieprzowego1,5 do 2 szklanki
bulionusól, świeżo mielony
pieprz1 pęczek
pietruszki lub świeżych liści
kolendryCiasto:1 kg
mąki pszennejok. 2 szklanki wrzątku2 łyżki
oleju1/2 łyżeczki
soliPrzygotowanie:Farsz:Na samym początku przygotuj
mięso. Oczyść je z wszelkich błon i zmiel w maszynce do
mielenia mięsa. Połącz z drobno posiekaną
natką pietruszki lub liśćmi świeżej
kolendry, startą na tarce
cebulą,
bulionem,
solą oraz
pieprzem. Wszystkie składniki zagnieć rękoma, do momentu, aż
mięso wchłonie cały
bulion.Ciasto:
Mąkę pszenną przesiej przez sito i dodaj do niej
sól następnie powoli dolewaj gorącą
wodę (na początku aby uniknąć poparzenia dłoni użyj noża do mieszenia). Do sparzonej
mąki dodaj
olej. Zagnieć ciasto do momentu uzyskania miękkiej, sprężystej kuli. Podziel ją na mniejsze porcje i każdą z nich rozwałkuj na posypanym
mąką blacie na placki o grubości 2-3 mm, następnie za pomocą miseczki wykrój
okręgi o średnicy 10 cm.Na każdy krążek nałóż po jednej łyżce farszu i zlep ranty ciasta zbierając go do góry, aż powstanie coś na kształt sakiewki mocno zaciskając łączenie.Pierożki gotuj w osolonym wrzątku około 10 minut od momentu wypłynięcia od czasu do czasu delikatnie je mieszając. Ugotowane pierożki wyjmuj delikatnie łyżką cedzakową, tak aby nie popękały. Polej delikatnie rozpuszczonym
masłem lub
oliwą.Jak jeść chinkali?Gruzińskie pierogi z rosołem spożywaj rękoma. Chwyć za miejsce zlepienia, nadgryź kawałek i wypij cały rosołek jaki z niego wypłynie, na koniec skonsumuj resztę.Inne przepisy na potrawy mączne na naszym blogu:Tradycyjne ciasto na pierogiPierogi z
soczewicą