BABKA CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWA

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI
gorzka czekolada, 120 g
mleko, 3 łyżki
masło, 150 g
drobny cukier, 150 g
jajka, 3 szt.
skórka otarta z jednej pomarańczy
mąka tortowa, 200 g
proszek do pieczenia, 8 g
kakao, 10 g
POLEWA
gorzka czekolada, 100 g
sok z pomarańczy, 3 łyżki
mleko, 2 łyżki
masło, 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem. Zostawić do wystudzenia.
W międzyczasie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbijać po jednym jajku cały czas miksując. Dodać skórkę z pomarańczy. Wymieszać z wcześniej roztopioną czekoladą.
Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Wymieszać z masą maślaną.
Foremkę wysmarować masłem i obsypać kakao. Wyłożyć na nią ciasto i wyrównać powierzchnię.
Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Babkę piec przez 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. W razie potrzeby wlać więcej mleka. Polać nią ciasto.
Źródło:https://buszujacawkuchni.pl/babka-czekoladowo-pomaranczowa