PLACKI JABŁKOWO-OWSIANE

nazwa

Wykonanie

Pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie. Placki nie zawierają ani grama cukru, a mimo to są słodkie. To dzięki jabłku, które jest dodane do ciasta. Proponuję podawać je z jogurtem i owocami. Ale oczywiście możecie wybrać inne dodatki 🙂
SKŁADNIKI / 2 porcje
starte jabłko, 120 g
płatki owsiane, 30 g
mleko, 30 ml
mąka tortowa, 20 g
proszek do pieczenia, 1/3 łyżeczki
jajka, 2 szt.
DO PODANIA
jogurt naturalny
owoce
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jabłko starte na grubych oczkach tarki wymieszać z płatkami, mlekiem, mąką, proszkiem i żółtkami jaj. Odstawić na 20 minut, aby płatki zmiękły.
Białka ubić na sztywno. Delikatnie połączyć z wcześniej przygotowaną masą. Patelnię rozgrzać, zmniejszyć ogień. Smażyć niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor. Jeśli macie patelnię dobrej jakości, nie trzeba używać tłuszczu do smażenia. W innym przypadku, radziłabym użyć niewielkiej ilości masła.
Podawać z jogurtem i owocami.
Źródło:https://buszujacawkuchni.pl/placki-jablkowo-owsiane