Wykonanie
5 / 5(1 głos )Grillowany
ser halloumi jest według mnie najlepszym grillowanym
serem. Wyprzedza także
ser camemebert oraz
oscypka. Idealnie nadaje się do sałatek. Chrupiący, słony, doskonały dla wszystkich miłośników
serów, szczególnie pleśniowych. Na pewno zaskoczy Was swoim smakiem. Jeśli posmakujecie go raz, będziecie kupować go dużo częściej.
Ser halloumi to właściwie produkt regionalny, pochodzący z Cypru. Tam produkuje się go wyłącznie z
mleka owczego. U nas
ser ten jest produkowany przede wszystkim z mieszanek
mleka – owczego, koziego, krowiego. Halloumi możecie także jeść na surowo, jednak w takiej formie nie jest już tak smaczny. Grillowanie wydobywa z niego cały smak.Zobacz też:
Sałatka z
awokado i
serem fetaSałatka z pieczoną
marchewką,
granatem i
serem fetaWrapy piknikowe z pastami z kremowych
serkówKurczak w sosie
serowymCzas gotowania: 10 minutSkładnikiopakowanie
sera halloumipół łyżeczki
papryki słodkiejłyżka
oliwy z oliwekPrzepis1
Ser halloumi kroimy w plasterki o grubości około 1 cm.2Każdy z plasterków smarujemy
oliwą z oliwek i oprószamy
papryką - z obu stron.3Wkładamy na rozgrzaną patelnię lub gilla. Grillujemy chwilę do zrumienienia, z obu stron. Podajemy jeszcze ciepłe.