Grillowany ser halloumi

nazwa

Wykonanie

5 / 5(1 głos )
Grillowany ser halloumi jest według mnie najlepszym grillowanym serem. Wyprzedza także ser camemebert oraz oscypka. Idealnie nadaje się do sałatek. Chrupiący, słony, doskonały dla wszystkich miłośników serów, szczególnie pleśniowych. Na pewno zaskoczy Was swoim smakiem. Jeśli posmakujecie go raz, będziecie kupować go dużo częściej. Ser halloumi to właściwie produkt regionalny, pochodzący z Cypru. Tam produkuje się go wyłącznie z mleka owczego. U nas ser ten jest produkowany przede wszystkim z mieszanek mleka – owczego, koziego, krowiego. Halloumi możecie także jeść na surowo, jednak w takiej formie nie jest już tak smaczny. Grillowanie wydobywa z niego cały smak.
Zobacz też:
Sałatka z awokado i serem feta
Sałatka z pieczoną marchewką, granatem i serem feta
Wrapy piknikowe z pastami z kremowych serków
Kurczak w sosie serowym
Czas gotowania: 10 minut
Składniki
opakowanie sera halloumi
pół łyżeczki papryki słodkiej
łyżka oliwy z oliwek
Przepis
1
Ser halloumi kroimy w plasterki o grubości około 1 cm.
2
Każdy z plasterków smarujemy oliwą z oliwek i oprószamy papryką - z obu stron.
3
Wkładamy na rozgrzaną patelnię lub gilla. Grillujemy chwilę do zrumienienia, z obu stron. Podajemy jeszcze ciepłe.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2021/02/grillowany-ser-halloumi